Witamina C w kosmetykach

20 maja 2020

Kwas askorbinowy, potocznie zwany witaminą C to jeden z najpopularniejszych surowców kosmetycznych. Witamina C jest także najlepiej przebadaną substancją, która ze względu na swoje uniwersalne właściwości, stosowana jest w medycynie i kosmetyce od wielu lat. Jakie formy kwasu askorbinowego wykorzystywane przez przemysł kosmetologiczny, jaka jest ich efektywność i jak dobrać odpowiedni kosmetyk do swoich potrzeb?

Podstawowe informacje na temat kwasu L-askorbinowego

Witamina c w kosmetykach

Witamina C (INCI: Ascorbic Acid, 2,3-didehydro-L-treo-heksono-1,4-lakton) to organiczny związek chemiczny, występujący pierwotnie w warzywach i owocach, który jest niezbędny do przeprowadzenia wielu procesów zachodzących w ciele. Ze względu na fakt, że kwas L-askorbinowy nie jest syntezowany przez organizm człowieka, musi on być dostarczany wraz z dietą. Związek ten odpowiada za odporność, ochronę organizmu, a także młody wygląd, nie dziwi więc fakt, że witamina C zwana jest witaminą młodości i coraz częściej wykorzystywana jest w kosmetykach oraz zabiegach medycyny estetycznej.

Pielęgnacyjne właściwości witaminy C

Witamina C jest bardzo dobrze przebadanym związkiem, który wykazuje szereg dobroczynnych zastosowań na skórę. Naukowcy podkreślają, że doustne przyjmowanie witaminy C ma niewielki wpływ na poprawę kondycji skóry, aby więc poprawić stan cery należy podawać ją bezpośrednio na skórę. Aby maksymalnie wykorzystać dobroczynne właściwości kwasu L-askorbinowego na skórę, należy stosować go w formie preparatu kosmetycznego. Regularne używanie kwasu askorbinowego:

  • działa antyoksydacyjne, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie
  • działa przeciwzmarszczkowo, zmniejszając aktywność enzymów przyczyniających się do rozpadu kolagenu, kwasu hialuronowego i elastyny
  • walczy z wolnymi rodnikami, przeciwdziałając uszkodzeniu komórek i starzeniu się skóry
  • zmniejsza łojotok
  • uszczelnia naczynia krwionośne i zwiększa ich elastyczność
  • wzmacnia działanie  witaminy E
  • przyspiesza proces gojenia
  • wpływa korzystnie na mikrocyrkulację
  • rozjaśnia skórę, hamując syntezę melaniny
  • pozwala walczyć z przebarwieniami oraz zapobiega ich powstawaniu
  • wzmacnia działanie filtrów UV
  • dodaje blasku
  • nawilża cerę
  • zmniejsza rumień skóry

Formy kwasu askorbinowego

Nie jest obojętne, w jakiej formie dostarczamy witaminę C. Jej działanie zależne jest od formy, w jakiej występuje w danym kosmetyku. Najpopularniejsza jest aktywna forma związku czyli kwas L-askorbinowy, cechuje się ona jednak sporą niestabilnością (jest stabilna w pH 3,5 lub niższym). Oznacza to, że pod wpływem czynników zewnętrznych, takich jak temperatura, światło czy nieodpowiednie pH, szybko traci swoje właściwości. Dodatkowo kwas askorbinowy, rozpuszcza się w wodzie, z tego względu oddziałuje tylko na naskórku. Dlatego w formułach kosmetycznych wykorzystywane są najczęściej pochodne kwasu. Czysta forma kwasu sprawdza się dla cer trądzikowych i łojotokowych, dlatego jeśli jesteś posiadaczką skóry przetłuszczającej się, szukaj jej składzie kosmetyku. Pamiętaj, że produkty bazujące na czystym kwasie askorbinowym, powinny być przechowywane w ciemnym i chłodnym miejscu, by mogły dłużej zachować swoje właściwości.

W przemyśle kosmetycznym najczęściej stosuje się pochodne kwasu L-askorbinowego, aby maksymalnie wykorzystać jego cenne właściwości i zapobiec szybkiemu utlenianiu. Jedną z częściej wykorzystywanych pochodnych kwasu L-askorbinowego, jest liposomalna witamina C. Liposomy to specjalne nośniki, posiadające zewnętrzną lipidową warstwę, wewnątrz których zamknięta jest witamina C. Taka forma dostarczenia substancji zwiększa możliwość penetracji głębszych warstw naskórka.

Wśród innych popularnych pochodnych kwasu L-askorbinowego, wykorzystywanych przez koncerny kosmetyczne wymienić można:

  • Glykozyd askorbylu – dodatek skrobi pozwala penetrować głębsze warstwy naskórka
  • Sól magnezową fosforanu – polecana dla osób ze skórą wrażliwą, jej działanie zauważalne jest w stężeniach powyżej 10%
  • Tetraizopalmitynian askorbylu – to najskuteczniejsza, a także najdroższa postać witaminy C, występująca w olejku i działająca przeciwzmarszczkowo. Wykazuje efekty nawet przy niskim stężeniu (1-3%)

Stężenie witaminy C w kosmetykach

Jeśli szukasz uniwersalnej substancji, która poprawi kondycję Twojej skóry, postaw na witaminę C. Kosmetyki zawierające kwas L-askorbinowy polecane są bez względu na wiek czy rodzaj skóry. Stosowanie witaminy C na skórę poleca się osobom, które pragną poprawić jędrność i elastyczność cery, wzmocnić naczynka, wyleczyć trądzik różowaty i pospolity oraz dodać cerze blasku. Skuteczność kwasu L-askorbinowego zależna jest od jego formy i stężenia w kosmetyku. Najczęściej jego zawartość oscyluje między 8% a 20% (najlepsze efekty widoczne przy stężeniu powyżej 15%), niższe stężenie stosowane jest w kremach pod oczy (3-5%). Warto dodać, że kosmetyki o wysokim stężeniu mogą powodować podrażnienia.

Witamina młodości – jaki kosmetyk z witaminą C wybrać?

Witamina C sprawdzi się świetnie jako kosmetyk, dający "efekt bankietowy" – nałożenie serum lub ampułki z czystą formą witaminy C daje natychmiastowy rezultat – cera staje się promienna, rozjaśniona i bardziej napięta. Kwas askorbinowy jest doskonałym uzupełnieniem terapii innymi kwasami np. retinowym czy AHA, świetnie sprawdza się też jako kosmetyk regenerujący po zabiegach medycyny estetycznej (dermabrazji laserowej czy peelingach chemicznych). Decydując się na kosmetyk z witaminą C, warto kierować się zawartością kwasu oraz jego formą, jeśli masz problem z doborem odpowiedniego preparatu zapytaj specjalistów z Instytutu Aspazja podczas kolejnej wizyty. Nasi kosmetolodzy chętnie pomogą dopasować idealny kosmetyk do Twoich potrzeb.

Witamina c w kosmetykach
Specjalista
Aspazji