Wigilijna fuzja smaków

12 grudnia 2014

Ryba w migdałach

Wigilijna fuzja smakow

PRZEPIS: 4 porcje z karpia lub innej ryby oprósz pieprzem oraz (w razie konieczności) solą. Skrop sokiem z cytryny. Filety obtocz w 3 łyżkach mąki, następnie w 1 roztrzepanym jajku. Potem wierzch filetów pokryj płatkami migdałowymi. 100g płatków w zupełności wystarczy. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 15 minut z jednej i 15 minut z drugiej strony. Możesz także smażyć bez tłuszczu na pergaminie.

Śledź w śmietanie bez śmietany

Wigilijna fuzja smakow

PRZEPIS: 5 małych filetów śledziowych mocz w wodzie, aż do ich odpowiedniego nasolenia. 1 cebulkę pokrój w drobną kostkę, a 1 jabłko zetrzyj na dużych oczkach. Składniki zmieszaj z 4 serka homogenizowanego lub jogurtu greckiego. Do smaku dodaj łyżkę soku z cytryny, szczyptę pieprzu, stewię (dla słodkiego posmaku). W razie potrzeby użyj odrobinę soli. Filety zalej dresingiem i wstaw na godzinę do lodówki.

Przepis tradycyjny: kluski łyżką kładzione z makiem

Wigilijna fuzja smakow

PRZEPIS: Starannie wymieszaj 1 szklankę mleka, 1½ szklanki mąki pszennej, 1 jajko i odrobinę soli. Ciasto na kluski powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Do gotowania klusek przygotuj duży garnek wrzącej wody. Do formowania klusek użyj łyżki uprzednio zamoczonej we wrzątku i w ten sposób wrzucaj je do wody od czasu do czasu mieszając. Po wypłynięciu klusek gotuj je 2-3 minuty.

500g maku zalej wrzącą wodą i gotuj na małym ogniu przez 15 minut, następnie zmiel go 3 razy. 2 szklanki różnych bakali drobno należy pokroić. W rondlu rozpuść 1 łyżkę masła i ½ szklanki miodu, po chwili dodaj bakalie i skórkę pomarańczową. Kluski wymieszaj razem z makiem i bakaliami.

Wigilijna fuzja smakow
Specjalista
Aspazji