Sposób na dietę w dobie pandemii

28 kwietnia 2020

Przymusowe zamknięcie w domu i obostrzenia związane z panującą pandemią koronawirusa odbijają się nie tylko na naszej psychice, ale także na wyglądzie i motywacji. Praca z domu sprzyja podjadaniu między posiłkami oraz kompensacji złego samopoczucia smakołykami. Dlatego podpowiadamy, jak odżywiać się w czasie pandemii oraz co jeść, by wzmocnić odporność i poprawić humor.

Jedzenie a dobre samopoczucie

Sposob na diete w dobie pandemii

Zbilansowana dieta i regularne posiłki to podstawa zdrowego stylu życia. Dostarczając odpowiednich składników odżywczych organizmowi, zapewniamy mu energię do prawidłowego funkcjonowania oraz przeprowadzenie wszystkich niezbędnych procesów, zachodzących w ciele. Wiosna sprzyja zdrowej diecie, pojawiają się nowalijki oraz świeże owoce, które pozwalają wprowadzić do diety więcej różnorodności.

Urozmaicona dieta to podstawa - owoce i warzywa w każdym posiłku

Postaw na kreatywność! Nuda w kuchni to jeden z większych wrogów. Spożywanie tych samych posiłków kilka razy w tygodniu sprawia, że jedzenie przestaje być przyjemnością i skłania do częstszego sięgania po przetworzone produkty i niezdrowe przekąski. W każdym posiłku należy uwzględnić produkty z różnych grup, dlatego zarówno na śniadanie, obiad i kolację staraj się sięgać po warzywa, produkty zbożowe, a także produkty zawierające białka oraz oleje. Natłok codziennych obowiązków i izolacja utrudnia wymyślanie nowych dań, więc jeśli brakuje Ci pomysłu co przygotować na obiad dla rodziny poszukaj inspiracji w internecie. Znajdziesz tam mnóstwo ciekawych i zdrowych przepisów, które możesz modyfikować, tak by zasmakowały każdemu niejadkowi!

Pamiętaj, że dorosły człowiek powinien spożywać minimum 400 gram warzyw i owoców dziennie. Im więcej jarzyn włączysz do swojej diety, tym więcej korzyści dla Twojego zdrowia. Warzywa i owoce są źródłem błonnika, kwasu foliowego, beta karoteny flawonoidów oraz składników mineralnych i witamin. Zwróć uwagę na formę podawania jarzyn, nie poddawaj ich długiej obróbce termicznej, najlepiej postaw na gotowane na parze lub pieczone warzywa, dzięki temu zachowają one najwięcej składników odżywczych. Nie zapomnij także o kiszonkach, które doskonale regulują pracę jelit i są naturalnym probiotykiem. Sprawdź przepisy na niezwykle popularne ostatnio kimchi lub inne nietypowe kiszonki i odkrywaj nowe smaki!

Regularne posiłki to klucz to sukcesu - zaplanuj swój jadłospis

Teraz gdy mamy więcej czasu i większą jego część spędzamy w domu, warto zadbać o regularne spożywanie posiłków. Zaplanuj pięć posiłków dziennie: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację oraz dostosuj godziny ich spożywania do swojego trybu życia. Zwróć uwagę na godzinę spożywania każdego z nich i postaraj się jeść w regularnych odstępach. Długa przerwa nasila odczucie głodu, spadek koncentracji a także sprzyja podjadaniu lub przejadaniu się podczas kolejnego posiłku. Postaraj się jeść mniej więcej co trzy godziny, a kolację jedz co najmniej dwie godziny przed pójściem spać.

Mądre zakupy spożywcze na cały tydzień

W czasach kiedy robienie zakupów jest utrudnione, a wyjście do sklepu wiąże się z ryzykiem, warto stworzyć listę zakupów, która będzie obejmowała sprawunki na cały tydzień. Zaplanuj zatem posiłki na każdy dzień z wyprzedzeniem, tak by wiedzieć, co konkretnie będziesz potrzebować do przygotowania każdego z nich. Produkty takie jak kasze, ryże czy makarony możesz kupić na zapas, a świeże warzywa i owoce kupuj raz w tygodniu, ich ilość i rodzaj dopasuj do wymagań i upodobań członków całej rodziny. Jeśli gotujesz tylko dla siebie, masz prostsze zadanie, jednak pamiętaj, że kupowanie na zapas w tym przypadku może prowadzić do zmarnowania jedzenia.

Wzmacniaj odporność zbilansowaną dietą

Na zdrową dietę składa się wiele czynników, nie tylko jej skład. Zadbaj o to, by produkty były dobrej jakości, a spożywanie posiłków odbywało się w spokojnej i przyjemnej atmosferze. Podczas jedzenia wyłącz telewizor, odłóż telefon i skup się na dokładnym przeżuwaniu każdego kęsa. Nie zapomnij także o piciu dużej ilości wody w ciągu dnia. Wypijaj przynajmniej dwa litry dziennie oraz szklankę przed każdym posiłkiem, taki nawyk nie tylko zmniejszy łaknienie, ale także ułatwi trawienie. Unikaj kawy i czarnej herbaty lub ogranicz jej spożywanie. Zamiast tego wypróbuj napary ziołowe oraz soki ze świeżo wyciskanych owoców, pamiętaj jednak, że zawierają one duże ilości cukru, więc nie przesadzaj z ich ilością. Jeśli najdzie Cię ochota na przekąski, sięgnij po orzechy lub nasiona, a zamiast mlecznej czekolady postaw na gorzką, jest nie tylko bardziej sycąca , ale i zdrowa.

Niezbędnym elementem zdrowego trybu życia jest także regularna aktywność fizyczna. Każdego dnia postaraj się aktywnie spędzić przynajmniej godzinę, może to być szybki spacer, przejażdżka rowerem, praktyka jogi lub jakikolwiek ruch, który sprawia Ci przyjemność. Stosując się do tych kilku wskazówek, możesz być pewna, że Twój organizm odwdzięczy Ci się nie tylko dobrym nastrojem, ale także lepszym samopoczuciem.

TEKST ARCHIWALNY - opublikowany przed wprowadzeniem ustawy o wyrobach medycznych.

Sposob na diete w dobie pandemii
Specjalista
Aspazji