Przepisy bezglutenowe

3 lipca 2020

Wypróbuj nasze bezglutenowe propozycje. Sprawdź jak smakują, może znajdziesz wśród tych propozycji swoje ulubione danie :)

ZIELONA ZUPA

1½ szklanki groszku świeżego 
lub mrożonego
+ ½ cebuli
+ ½ marchewki
+ ½ małego brokułu
+ 1 łyżka masła klarowanego
+ 1 jabłko
+ pieprz czarny
+ szczypta gałki muszkatołowej
+ 2 łyżki prażonych pestek słonecznika

PRZYGOTOWANIE: Marchew umyj, obierz i pokrój. Brokuł podziel na różyczki 
i ugotuj z marchewką. Pod koniec gotowania wrzuć groszek i chwilę gotuj (max 4 minuty). Na maśle podduś cebulę, a gdy się zeszkli dodaj do zupy. Gotuj 4 minuty. Dodaj obrane i drobno pokrojone jabłko. Zmiksuj całość na gładki krem. Posyp pestkami słonecznika.

Przepisy bezglutenowe

DOMOWY HUMMUS

2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (ewentualnie z puszki)
+ ½ szklanki masła sezamowego
+ garść sezamu
+ odrobina soli himalajskiej
+ ½ szklanki wody
+ 4 ząbki czosnku
+ 2 łyżki oliwy z oliwek
+ 4 łyżki soku z cytryny - jeżeli będzie przeszkadzać kwaśny smak, można pominąć.

PRZYGOTOWANIE: Dzień wcześniej nasiona ciecierzycy opłucz, następnie zalej je wodą 
i zostaw. Po 10 godzinach gotuj przez około 1,5-2 godziny. Pod koniec gotowania dodaj sól. Dużą garść nasion sezamu delikatnie pruż na suchej patelni, a pod koniec dołóż masło. Całość duś przez kilka minut na małym ogniu. Przelej do miksera i dodaj ugotowaną ciecierzycę, czosnek, sól, oliwę i świeżo wyciśnięty sok z cytryny (opcjonalnie). Miksuj do uzyskania gładkiej masy, a w razie potrzeby dodaj wodę.

Przepisy bezglutenowe

PRZEKĄSKA Z CIECIERZYCY

150 g ciecierzycy
+ 1 łyżka oleju kokosowego
+ odrobina tymianku, pieprzu cayenne, soli morskiej
+ 1 łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE: Ciecierzycę mocz 8-10h. Kolejnego dnia gotuj w nowej wodzie w stosunku 1:6 około 1h 20 minut. Odcedź i zostaw do momentu, aż będzie sucha. Dodaj pozostałe składniki, wyłóż na blaszkę na papierze do pieczenia. Piecz około 40 minut w 180°C. Możesz zrobić większą ilość i przechować w szczelnym pojemniku do kolejnego dnia.

Przepisy bezglutenowe

RYŻ BASMATI NA SŁODKO

60g suchego ryżu basmati
+ ½ szklanki mleka ryżowego
+ 2 daktyle
+ 50 ml śmietany ryżowej
+ cynamon
+ 2 łyżki jogód goji
+ 1 małe jabłko
+ 1 łyżka masła klarowanego
+ 1 płaska łyżeczka miodu

PRZYGOTOWANIE: Ugotuj ryż i ubij śmietanę ryżową. Roztop masło i dodaj jabłka pokrojone na malutką kostkę lub starte na tarce. Ponadto dodaj daktyle, jagody goji i miód. Całość podgrzej. Wyłóż ryż, następnie jabłko 
z przyprawami i na wierzch resztę ryżu. Wszystko polej śmietaną i zapiecz 14 minut w 150°C. Przed podaniem dodaj cynamon.

Przepisy bezglutenowe

Przepisy bezglutenowe
Specjalista
Aspazji
Więcej informacji o: