Niacynamid w kosmetykach

19 maja 2020

Pochodna witaminy B3 czyli niacynamid to substancja, która regularnie stosowana, ma bardzo pozytywny wpływ na kondycję skóry. Dlatego coraz częściej spotykana jest w kosmetykach. Jakie właściwości ma niacynamid na cerę i dla kogo najlepiej sprawdzą się kosmetyki z niacynamidem? Dowiesz się z poniższego artykułu.

Kilka podstawowych informacji o niacynamidzie

Niacynamid w kosmetykach

Niacynamid (INCI: Niacinamide) to rozpuszczalna w wodzie witamina, a także czynnik przeciwpelagryczny, stąd jej potoczna nazwa – witamina PP. Jest on produkowana przez organizm ludzki w niewielkich ilościach, dlatego dostarczany powinien być w pożywieniu, podobnie jak aminokwas, z którego jest syntezowana. Niacynamid pełni ważną rolę w organizmie, odpowiedzialny jest za przemiany metaboliczne uwalniające energię, regulację poziomu cholesterolu we krwi, rozszerzanie naczyń krwionośnych, hamowanie toksycznego działania związków chemicznych, bierze udział w produkcji hormonów płciowych oraz wpływa pozytywnie na stan psychiczny i system nerwowy. Związek ten bierze udział w budowaniu struktur komórkowych, oznacza to, że jest ważnym budulcem skóry oraz ceramidów, niezbędnych do właściwego funkcjonowania płaszcza hydrolipidowego. Jest zatem potrzebny do utrzymania odpowiedniego nawilżenia skóry. Badania kliniczne wykazały, że substancja podana zewnętrznie korzystnie wpływa na skórę, dlatego coraz częściej można ją znaleźć w składzie kosmetyków produkowanych na bazie wody.

Wpływ niacynamidu na skórę

Substancja ma szerokie spektrum działania. Dzięki swoim właściwościom doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej i mieszanej, a także działa łagodząco na skórę suchą i wrażliwą, dlatego nadaje się do każdego typu skóry. Skuteczność niacynamidu porównywalna jest do preparatów, zawierających w składzie antybiotyki, jednak jego stosowanie wiąże się ze znacznie mniejszym ryzykiem podrażnień, co więcej nie wywołuje narastania oporności bakterii. Jakie właściwości ma niacynamid na skórę?

  • reguluje wydzielanie sebum
  • działa antybakteryjnie
  • zmniejsza widoczność gruczołów łojowych
  • łagodzi stany zapalne i podrażnienia
  • wzmacnia barierę hydrolipidową
  • rozjaśnia przebarwienia
  • normalizuje skórę łojotokową, tłustą i mieszaną
  • chroni przed czynnikami zewnętrznymi
  • zapobiega przedwczesnemu starzeniu skóry
  • chroni skórę przed wolnymi rodnikami
  • stymuluje produkcję lipidów, kolagenu i elastyny
  • sprzyja gojeniu i regeneracji

W jakich kosmetykach wykorzystuje się niacynamid?

Niacynamid jest świetnie tolerowany przez skórę, dlatego preparatów zawierających ten składnik można używać na co dzień. Substancja ta występuje najczęściej w kremach, serach, tonikach oraz żelach do twarzy, stosowanych zarówno na dzień jak i na noc. Warto zwrócić uwagę na jej obecność w składzie kremu pod oczy, gdyż jej dodatek pomoże spłycić zmarszczki i ujędrnić delikatną okolicę oczu. Najczęściej znaleźć go można w kosmetykach dedykowanych skórze trądzikowej, wrażliwej i dojrzałej. Niacynamid dobrze stosować z retinolem, ponieważ znacząco łagodzi on skutki uboczne działania retinolu. Natomiast łącząc go z witaminą C, warto pamiętać, aby była ona w stabilnej formie i odpowiednim pH, gdyż inaczej połączenie to może wywołać podrażnienia.

Kolejną ważną kwestią podczas stosowania niacynamidu jest jego stężenie w preparacie. Przyjmuje się, że dla uzyskania efektów minimalne stężenie tej witaminy w kosmetyku powinno wynosić minimum 2%. Jednak zbyt wysokie stężenie niacynamidu może czasowo wywołać zaczerwienienie skóry (rozszerza naczynia krwionośne). Dlatego polecamy stosowanie kosmetyków z niacynamidem o stężeniu do 5%.

Czytaj składy i wybieraj kosmetyki dedykowane Twojej skórze

Niacynamid zasługuje niewątpliwie na szczególną uwagę ze względu na wszechstronne działanie. Jego potwierdzony wpływ na kondycję skóry sprawia, że doskonale sprawdzi się w przypadku różnych problemów skórnych. Osobom o cerze tłustej i trądzikowej pomoże w regulacji wydzielania sebum oraz ukoi stany zapalne, zmagającym się z przesuszoną skórą poprawi nawilżenie i wzmocni barierę hydrolipidową, natomiast paniom o skórze dojrzałej pozwoli zwalczyć przebarwienia i drobne zmarszczki oraz uelastyczni skórę. Stosowanie niacynamidu wiąże się z niskim ryzykiem uczuleń, zapewniając skuteczność i bezpieczeństwo stosowania. Jeśli masz problem z samodzielnym doborem preparatu na bazie niacynamidu, skonsultuj się z kosmetologiem podczas kolejnej wizyty w Instytucie Aspazja. Nasz doświadczony Zespół chętnie pomoże z wyborem idealnego kosmetyku dla Twojej skóry.

Niacynamid w kosmetykach
Specjalista
Aspazji

Dermalogica - indywidualne zabiegi pielęgnacyjne - cennik

Zabiegi są indywidualnie komponowane w trakcie konsultacji z kosmetologiem (FaceMapping), gwarantując idealne dopasowanie do potrzeb Twojej skóry. Nie wiesz, który zabieg na twarz wybrać? Chętnie pomożemy. Zadzwoń pod 61 8 407 488 i umów się na konsultację kosmetologiczną!

Każdy typ skóry
Ekskluzywny Zabieg Komponowany ProZone 340
Podstawowy Zabieg Komponowany MicroZone 130
Pielęgnacja oka do zabiegu Dermalogica 40
Odmłodzenie
IonActive Retinol 1% 340
Zaawansowany zabieg AgeSmart 280
Nawilżenie
IonActive Kwas hialuronowy 300
Ukojenie
Zaawansowany zabieg UltraCalming 280
Wyrównanie kolorytu
IonActive Oligopeptyd 300
Oczyszczenie
IonActive Niacynamid 300
Zaawansowany zabieg MediBac 280
Oczyszczanie manualne z kawitacją 210
Oczyszczanie manualne 180