Odmładzanie i stymulacja

Potrzeby skóry i leczenie

Ciało i sylwetka

Kosmetyka i wizaż

Poznaj nasZabiegiCennikPierwsza wizytaCzytelnia AspazjiKontaktUmów się

Wzmocnij odporność jedząc zdrowo

Spis treści
  1. IMBIR
  2. NAPAR: IMBIROWE WZMOCNIENIE
  3. KISZONKI
  4. SURÓWKA Z KISZONEJ KAPUSTY
  5. CZOSNEK
  6. Sos czosnkowy
  7. WITAMINA D3
  8. Łosoś w pieczarkach
  9. OMEGA 3
  10. TWAROŻEK Z OLEJEM LNIANYM
  11.    WITAMINA C
  12. ZIELONY DRINK DLA ZDROWIA
  13. **POTRZEBUJESZ POMOCY? ZADZWOŃ POD: 618407488**

Do­wiedz się, jak szyb­ko i przy­jem­nie mo­żesz pod­nieść od­por­ność na zimę. Pre­zen­tu­ję Ci 6 prze­pi­sów opie­ra­ją­cych się o jedne z naj­waż­niej­szych skład­ni­ków w konk­tek­ście od­por­no­ści. Z pew­no­ścią dłuż­sze, sys­te­ma­tycz­ne ich sto­so­wa­nie po­mo­że Ci prze­trwać zimę w zdro­wiu, a jeśli zda­rzy się ja­kieś prze­zie­bie­nie, pre­zbieg bę­dzie ła­god­niej­szy, a or­ga­nizm po­ra­dzi sobie z nim szyb­ciej. Smacz­ne­go!

Wzmocnij odpornosc jedzac zdrowo

IMBIR

Kłą­cze po­sia­da­ją­ce wła­ści­wo­ści prze­ciw­grzy­bicz­ne, prze­ciw­wi­ru­so­we, prze­ciw­za­pal­ne. Wzmac­nia or­ga­nizm. Uży­waj go w po­sta­ci przy­praw do róż­nych dań oraz sa­me­go kłą­cza jako do­da­tek do wody i her­bat.

NAPAR: IM­BI­RO­WE WZMOC­NIE­NIE

2-4cm im­bi­ru

  • sok z ½ cy­try­ny
  • 1 ły­żecz­ka miodu
  • 1 szklan­ka cie­płej wody

PRZY­GO­TO­WA­NIE:

Kłą­cze im­bi­ru po­sie­kaj drob­no lub wy­ci­śnij w pra­sce do czosn­ku. Do wody o tem­pe­ra­tu­rze 60-70°C dodaj przy­go­to­wa­ny wcze­śniej imbir. Po wy­stu­dze­niu na­pa­ru dodaj miód i cy­try­nę.

31 kcal | biał­ko: 1g | tłuszcz: 1g | wę­glo­wo­da­ny: 7g | błon­nik: 0,2g

 

Wzmocnij odpornosc jedzac zdrowo

KI­SZON­KI

Naj­po­pu­lar­niej­sza ki­szo­na ka­pu­sta i ogór­ki wno­szą wiele do­bre­go dla mi­kro­flo­ry je­li­to­wej. Ki­szon­ki to war­to­ścio­we źró­dło błon­ni­ka, wi­ta­min A, C i grupy B. Warto włą­czyć je do menu zimą, kiedy do­stęp do świe­żych wa­rzyw jest ogra­ni­czo­ny.

SU­RÓW­KA Z KI­SZO­NEJ KA­PU­STY

225g ki­szo­nej ka­pu­sty

  • 1/2 jabł­ka słod­kie­go
  • 1/2 mar­chwi
  • 1/2 małej ce­bu­li
  • 1 łyżka oleju rze­pa­ko­we­go
  • szczyp­ta pie­przu

PRZY­GO­TO­WA­NIE:

Ki­szo­ną ka­pu­stę po­szat­kuj. Mar­chew i jabł­ko obierz i ze­trzyj na tarce z du­ży­mi oczka­mi. Ce­bu­lę obierz i po­krój w drob­ną kost­kę. Wy­mie­szaj wszyst­kie skład­ni­ki i do­praw do smaku pie­przem. Jeśli chcesz, mo­żesz przy­go­to­wać od razu dwie por­cje, aby zużyć wszyst­kie skład­ni­ki w ca­ło­ści.

74 kcal | biał­ko: 3g | tłuszcz: 1g

 

 Wzmocnij odpornosc jedzac zdrowo

CZO­SNEK

Za­wie­ra al­li­cy­nę wy­ka­zu­ją­cą silne wła­ści­wo­ści prze­ciw­bak­te­ryj­ne oraz wspo­ma­ga roz­wój ko­rzyst­nej mi­kro­flo­ry je­li­to­wej.

Sos czosn­ko­wy

3 łyżki jo­gur­tu na­tu­ral­ne­go

  • 2 ząbki czosn­ku
  • odro­bi­na soli i pie­przu

PRZY­GO­TO­WA­NIE:

Czo­snek prze­ci­śnij przez pra­skę i wy­mie­szaj z jo­gur­tem. Dodaj pieprz i sól. Sos wy­ko­rzy­stuj do sa­ła­tek, mięs, ryb oraz jako do­da­tek do ka­na­pek.

55 kcal | biał­ko: 4g | tłuszcz: 1g | wę­glo­wo­da­ny: 8g | błon­nik: 1g

 

Wzmocnij odpornosc jedzac zdrowo

WI­TA­MI­NA D3

Ma ogrom­ny wpływ na układ od­por­no­ścio­wy. Zwłasz­cza zimą, gdy bra­ku­je słoń­ca ważne jest, aby ją do­star­czać w po­ży­wie­niu. Cen­nym źró­dłem są tłu­ste ryby: śledź, łosoś, sar­dyn­ka; a także bo­ro­wi­ki i pie­czar­ki.

Łosoś w pie­czar­kach

100g ło­so­sia

  • 5 pie­cza­rek
  • pę­czek ko­per­ku
  • 5 łyżek jo­gur­tu
  • 1 mała ce­bu­la
  • 1 ły­żecz­ka oleju rze­pa­ko­we­go
  • sól, pieprz

PRZY­GO­TO­WA­NIE:

Ło­so­sia po­pieprz i piecz w pie­kar­ni­ku przez 8 minut w 180°C. Ce­bu­lę ze­szklij na oli­wie i dodaj po­kro­jo­ne  pie­czar­ki. Zdej­mij z ognia i dodaj jo­gurt, po­sie­ka­ny ko­pe­rek, dodaj szczyp­tę soli i pie­przu. Podaj ło­so­sia po­la­ne­go sosem z pie­cza­rek i jo­gur­tu.

408 kcal | biał­ko: 29g | tłuszcz: 26g | wę­glo­wo­da­ny: 17g | błon­nik: 4g

 

Wzmocnij odpornosc jedzac zdrowo

OMEGA 3

Kwasy Omega 3 wzmac­nia­ją od­por­ność przez zwięk­sze­nie ak­tyw­no­ści fa­go­cy­tów. Wpły­wa­ją rów­nież ko­rzyst­nie na jędr­ność i blask skóry. Cen­nym źró­dłem kwa­sów omega 3 jest olej lnia­ny. Olej lnia­ny do­da­waj do sa­ła­tek i po­le­waj go­to­wa­ne wa­rzy­wa.

TWA­RO­ŻEK Z OLE­JEM LNIA­NYM

6 łyżek twa­ro­gu

  • 2 łyżki oleju lnia­ne­go
  • 1 łyżka szczy­pior­ku
  • 5 rzod­kie­wek
  • ½ ce­bu­li
  • szczyp­ta soli i pie­rzu

PRZY­GO­TO­WA­NIE:

Rzod­kiew­ki, szczy­pior i ce­bu­lę drob­no po­sie­kaj. Wy­mie­szaj wszyst­kie skład­ni­ki z twa­ro­giem. Do­praw do smaku solą i pie­przem.

183 kcal | biał­ko: 12g | tłuszcz: 13g | wę­glo­wo­da­ny: 5g | błon­nik: 1,5g

 

Wzmocnij odpornosc jedzac zdrowo

   WI­TA­MI­NA C 

Na­tu­ral­ny an­ty­ok­sy­dant, który wy­mia­ta wolne rod­ni­ki z or­ga­ni­zmu. Ko­rzyst­nie wpły­wa na od­por­ność or­ga­ni­zmu oraz na kon­dy­cję i ja­kość skóry.

ZIE­LO­NY DRINK DLA ZDRO­WIA

2 ogór­ki grun­to­we

  • pę­czek natki pie­trusz­ki
  • 1 ły­żecz­ka miodu
  • sok z ½ cy­try­ny
  • 1 szklan­ka wody

PRZY­GO­TO­WA­NIE:

Wszyst­kie skład­ni­ki zmik­suj.

55 kcal | biał­ko: 2g | tłuszcz: 1g | wę­glo­wo­da­ny: 12g | błon­nik: 1,5g

 

PO­TRZE­BU­JESZ PO­MO­CY? ZA­DZWOŃ POD: 618407488

TEKST AR­CHI­WAL­NY - opu­bli­ko­wa­ny przed wpro­wa­dze­niem usta­wy o wy­ro­bach me­dycz­nych.