Odmładzanie i stymulacja

Potrzeby skóry i leczenie

Ciało i sylwetka

Kosmetyka i wizaż

Poznaj nasZabiegiCennikPierwsza wizytaCzytelnia AspazjiKontaktUmów się

Wigilijna fuzja smaków

Spis treści
  1. Ryba w migdałach
  2. Śledź w śmietanie bez śmietany
  3. Przepis tradycyjny: kluski łyżką kładzione z makiem

Ryba w mig­da­łach

Wigilijna fuzja smakow

PRZE­PIS: 4 por­cje z kar­pia lub innej ryby oprósz pie­przem oraz (w razie ko­niecz­no­ści) solą. Skrop so­kiem z cy­try­ny. Fi­le­ty ob­tocz w 3 łyż­kach mąki, na­stęp­nie w 1 roz­trze­pa­nym jajku. Potem wierzch fi­le­tów po­kryj płat­ka­mi mig­da­ło­wy­mi. 100g płat­ków w zu­peł­no­ści wy­star­czy. Piecz w pie­kar­ni­ku roz­grza­nym do 180 stop­ni 15 minut z jed­nej i 15 minut z dru­giej stro­ny. Mo­żesz także sma­żyć bez tłusz­czu na per­ga­mi­nie.

Śledź w śmie­ta­nie bez śmie­ta­ny

Wigilijna fuzja smakow

**PRZE­PIS: **5 ma­łych fi­le­tów śle­dzio­wych mocz w wo­dzie, aż do ich od­po­wied­nie­go na­so­le­nia. 1 ce­bul­kę po­krój w drob­ną kost­kę, a 1 jabł­ko ze­trzyj na du­żych oczkach. Skład­ni­ki zmie­szaj z 4 serka ho­mo­ge­ni­zo­wa­ne­go lub jo­gur­tu grec­kie­go. Do smaku dodaj łyżkę soku z cy­try­ny, szczyp­tę pie­przu, ste­wię (dla słod­kie­go po­sma­ku). W razie po­trze­by użyj odro­bi­nę soli. Fi­le­ty zalej dre­sin­giem i wstaw na go­dzi­nę do lo­dów­ki.

Prze­pis tra­dy­cyj­ny: klu­ski łyżką kła­dzio­ne z ma­kiem

Wigilijna fuzja smakow

**PRZE­PIS: **Sta­ran­nie wy­mie­szaj 1 szklan­kę mleka, 1½ szklan­ki mąki pszen­nej, 1 jajko i odro­bi­nę soli. Cia­sto na klu­ski po­win­no mieć kon­sy­sten­cję gę­stej śmie­ta­ny. Do go­to­wa­nia klu­sek przy­go­tuj duży gar­nek wrzą­cej wody. Do for­mo­wa­nia klu­sek użyj łyżki uprzed­nio za­mo­czo­nej we wrząt­ku i w ten spo­sób wrzu­caj je do wody od czasu do czasu mie­sza­jąc. Po wy­pły­nię­ciu klu­sek gotuj je 2-3 mi­nu­ty.

500g maku zalej wrzą­cą wodą i gotuj na małym ogniu przez 15 minut, na­stęp­nie zmiel go 3 razy. 2 szklan­ki róż­nych ba­ka­li drob­no na­le­ży po­kro­ić. W ron­dlu roz­puść 1 łyżkę masła i ½ szklan­ki miodu, po chwi­li dodaj ba­ka­lie i skór­kę po­ma­rań­czo­wą. Klu­ski wy­mie­szaj razem z ma­kiem i ba­ka­lia­mi.